Doma však ani v tento deň nezostanú slovenskí pekári. Kým predajné
prevádzky budú mať posledný deň v týždni priestor na sanitárne opatrenia
a oddych zamestnancov, pekárenské pece budú zapnuté. Informoval o tom
Slovenský zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
"Legislatíva nám nariaďuje, kedy má byť do predajní dodané čerstvé
pečivo. V prípade chleba maximálne do 24 hodín od upečenia, v prípade
pečiva, ako sú napríklad rožky či kajzerky, do 12 hodín od upečenia.
Z toho vyplýva, že v sobotu ráno pekári ešte pečú na rozvozy určené daný
deň a v nedeľu idú opäť do práce, aby spotrebitelia našli na pultoch
pečivo v pondelok ráno," uviedla predsedníčka SZPCC Tatiana Lopúchová.
Zväz pripomína, že slovenskí pekári tak aj naďalej zostávajú v nasadení 7
dní v týždni, aby dokázali do obchodov dodať potrebné množstvo chleba
a pečiva, po ktorom sa v čase šíriaceho sa nového koronavírusu zvýšil
dopyt. V prvých dňoch vládou nariadenej karantény najmä stredne veľkí
a priemyselní pekári zaznamenali v priemere 40-percentný nárast dopytu,
aktuálne sa zvýšený dopyt ustálil na hranici v priemere 5 až 10 %.
Zvýšený dopyt sa však podľa SZPCC netýka menších pekární v regiónoch
Slovenska. V dôsledku zatvorenia škôl a siete HoReCa, ktoré sú veľmi
významnou súčasťou portfólia zákazníkov menších remeselných pekární,
zaznamenávajú títo pekári pokles. Veľmi významnou postihnutou skupinou
nášho zväzu sú aj cukrári, z ktorých niektorí museli úplne obmedziť
svoju výrobu. Na túto skupinu pekárov bude podľa zväzu negatívne vplývať
aj zatvorenie obchodov v nedeľu.
Tým, že pekári začínajú piecť práve v posledný deň v týždni, vedia podľa
zväzu vo vlastných predajniach, a to najmä v poobedných nedeľných
hodinách svojim zákazníkom predávať čerstvo upečený tovar. Čiže aj
napriek tomu, že pečivo bude čerstvo upečené, zákazníci si ho nebudú
môcť v týchto malých lokálnych pekárskych predajniach či skôr
okienkových výdajniach kúpiť.
"Práve pre neustále zmeny a turbulencie na súčasnom trhu musím
vyzdvihnúť prácu pekárenských spoločností, ktoré dokázali vo veľmi
krátkom čase reflektovať na meniaci sa dopyt a požiadavky trhu. Všetci
zamestnanci tvrdo pracujú, ja si ich za to veľmi vážim a považujem ich
za skutočných hrdinov, ktorých prácu málokto vidí. Uvedomujú si vážnosť
celej situácie spojenej s rozšírením ochorenia COVID-19 na Slovensku. Aj
oni každým dňom ukazujú svoju zodpovednosť a solidaritu," dodala Lopúchová.
SZPCC zastupuje približne 9000 zamestnancov pekárenského sektora naprieč
malými, strednými i priemyselnými pekárňami na celom Slovensku. Takmer
všetky pekárenské prevádzky budú podľa informácií zväzu pracovať
v nezmenenom, sedemdňovom režime.